Hovedmenu Produkter Gå til siden
Forhandler Login
  • Korgen är tom

Bambus og miljø - Holse & Wibroe

Vackert, slitstarkt och hållbart

Bambu är den mest snabbväxande plantan i världen och därmed en fantastisk källa till hållbar produktion. Samtidigt är bambu ett särskilt hårt material vilket gör att det ämnar sig otroligt bra till ex golv och möbler.

Bambu är en term för "skogsgräs från subtropiska och tropiska områden". Det växer betydligt snabbare än träd - vissa bambuarter växer faktiskt över en meter per dygn. Så när det tar ca 50 år för ekar att växa upp så har ett vanligt bambuträd vuxit klart på 4-6 år och är redo att fällas. Det är med andra ord tal om optimal hållbarhet. Det finns flera tusen bambuarter, uppdelade i över 100 släkter.

 

Friger lite mer syre än träd

Bambu friger mer syre än någon annan växt, faktiskt 35 % mer än vanliga trädsorter. Detta beror på att bambu växer fort och inte är beroende av bekämpningsmedel, konstgödning eller herbicider. Bambu återvinner även stora mängder CO2. Du bidrar därför positivt till CO2-utvecklingen när du väjer bambu som material.

 

Bambu och miljö
Bambu och miljö

Det perfekta byggmaterialet

Förutom att vara det snabbast växande är bambu också hårdare än de traditionella trädsorterna. På Brinellskalan (som mäter hårdhet av ytan) mäter fur 2,8, medan ask, bok och ek ligger på 2,7 - 3,4. Bambu når ända upp till 4,7 och är alltså väsentligt starkare.

Bambu är även ett formstabilt material. Det har den stora fördelen att golv som är tillverkat av bambu inte arbetar så mycket som andra träsorter för att det påverkas mycket mindre av luftfuktigheten.

 

Vi känner vår bambu

Vi får endast bambu från Kina - primärt från en bergsregion i provinsen Fujian. Vi besöker fabriken regelbundet och är därför väl insatta om förhållandena, både i staden och på fabriken som står för produktionen. Våra fabriker blir kontrollerade av oberoende testinstitut och alla våra golv är CE-märkta. Och bara lugn... ingen tar bambun ur munnen på pandorna. Den bambu som vi köper till våra produkter heter Mao Zhu och tillhör inte de sorter som pandorna har som föda.

Varför välja bambu?

Tja, varför inte riktigt.
Det finns faktiskt bara fördelar
genom att välja ett bambu golv.

Bambu en ökande trend

Med våra Bambu Skivor kan det t.ex. skapas hållbara kvalitetskök

Få prover på våra produkter

Bambu ska ses och kännas.

Börja med att beställa ett GRATIS

prov på de produkter som du överväger.